Είπαν για το παιχνίδι:

 « Το παιχνίδι είναι έκφραση του υποσυνείδητου και της φαντασίας»  FREUD

 «Τα παιχνίδια είναι μέσο φυσικής και ηθικής ανάπτυξης» KARL GROOS

 «Τα παιχνίδια σε ένα λαό βοηθούν να ανακαλύψουμε tην ποιότητά τους και την αξία της τέχνης του»  SCHILLER

 «Το παιδί στο παιχνίδι απαλλάσσεται από ψυχικά συμπλέγματα, αγωνίες και δειλίες, γίνεται ελεύθερο, πειθαρχικό και κοινωνικό»  ERICKSON

 «Τα παιχνίδια είναι μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης και των άλλων γνωστικών δεξιοτήτων» PIAGET

 

Περιγραφή του παιχνιδιού

Υλικά : 1 Μπάλα και 1 κεραμίδι σπασμένο σε 7 κομμάτια. Την θέση του κεραμιδιού μπορούν να πάρουν πέτρες, ξύλα ή οποιοδήποτε υλικό μπορεί να βρεθεί εύκολα εκείνη τη στιγμή, οπωσδήποτε λείο ώστε να μπορούν τα κομμάτια του να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο.

Αριθμός παιδιών: Παίζουν το λιγότερο με 10 παίκτες οι οποίοι χωρίζονται σε δύο ομάδες

 

Πως παίζεται :

Βάζουμε τα κεραμίδια μέσα σε ένα μικρό κύκλο το ένα πάνω στο άλλο και από το σημείο εκείνο μετράμε 7 βήματα και κάνουμε μία γραμμή σε εκείνο το σημείο. Η μία ομάδα στέκεται  πίσω από τη γραμμή και η άλλη πίσω από τα κεραμίδια.

Η πρώτη  ομάδα  στέκεται  πίσω από  τα  κεραμίδια.  Η  δεύτερη ομάδα  πηγαίνει  εφτά  οχτώ μέτρα   μπροστά   από   τα κεραμίδια. Τα  παιδιά  της δεύτερης  ομάδας  προσπαθούν με  τη  μπάλα  να  ρίξουν  τον πύργο  με  τα  κεραμίδια.  Κάθε παιδί  έχει  μία  ευκαιρία. Αν  κάποιο  παιδί  ρίξει  τα  κεραμίδια  χτυπώντας  τα  με  τη  μπάλα, τότε διασκορπίζονται  στο  γύρω  χώρο  οι  δυο  ομάδες.

 Η μεν  πρώτη  ομάδα επιδιώκει να «κάψει» τους παίκτες της δεύτερης χτυπώντας τους με τη μπάλα, η δε δεύτερη προσπαθεί να ξαναβάλει τα κεραμίδια στη θέση τους, έτσι ώστε να ξανασχηματιστεί ο πύργος, δηλαδή το «Τζαμί». Εάν προλάβει η δεύτερη ομάδα και φτιάξει το «Τζαμί» πριν καούν όλοι οι παίκτες της κερδίζει ένα σετ παιχνιδιού. Ο παίκτης που θα τοποθετήσει το τελευταίο κεραμίδι του πύργου φωνάζει «Τζαμί» και τελειώνει το σετ. Αν η πρώτη ομάδα κάψει όλους τους παίκτες της δεύτερης πριν προλάβουν να φτιάξουν το «Τζαμί» τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται

Νικήτρια είναι η ομάδα που θα κερδίσει τα πιο πολλά σετ.